OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

Varljivo leto 2013

Ovaj izveštaj nije vezan za jedan događaj kao obično nego za period, a vrlo brzo će Vam biti jasno i zašto: Bajnokság 2013./ EP Elblag 2013. / Prvenstvo SDI Vojvodine 2013. / Klupsko Prvenstvo Vojvodine / 2013. Nyíregyháza 2013. / Plan za jesen 2013. / Bajnokság 2013/14. / Prva liga R.Srpske 2013/14. / In Memoriam J.B. / ...

 

Poslednje utakmice u prvoj polusezoni 2013. odigrali smo u Budimpešti i dogovorili pauzu orijentaciono "do polovine avgusta". Novo Prvenstvo Mađarske kreće ovih dana, pošteno je da prvo sumiramo i prenesemo Vam utiske iz prethodnog perioda.

Zašto? Zato što ni letnja pauza više nije ono što je nekad bila. Umesto pauze se u biti svašta nešto dešavalo. O tome možda već ponešto znate, a ovde predstavljamo bitnije crte kompletne priče.

 


 

Bližio se jedan nama važan datum, 26. jul 2013. Podsetite se, (podnaslov 'Istorijat')... Datum, kao i svaki drugi, ali se pokazao kao dosta nezgodan za proslavu. Sezonsko-takmičarska hibernacija, godišnji odmori u špicu i tako se javlja problem kako okupiti i domaćine, a o gostima i da ne pričamo. Uz to nije nevažno napomenuti da su neki od potencijalnih gostiju u ovom periodu intenzivno trpeli proces prepakivanja lokalne vlasti i da im baš nije bilo do druženja.

26. jul 2008. je dan sa kojim je počela naša priča pre pet godina -- ili se tada nastavila posle nekoliko decenija pauze, kako vam drago.

 


 

5 godina! Čemu napor za obeležavanje samo petogodišnjeg rada?

Pa, i to je dovoljno dug period za sve ono što se može videti i doživeti u sportu. Retke su prilike kada se o nečemu ili nekom možete određivati uvereni u sigurno izvorište. Jedino tada ćete biti pošteđeni vlastite sujete i tuđih osećanja. Zato treba iskoristiti priliku koju nude, još uvek, pouzdani tragovi jednog postojanja. Izvor koji je pred vama čvrsto nastoji da održi pouzdanost, nepristrasnost, objektivnost, ali i neposredan odnos sa čitaocima. On postoji nešto kraće od kluba, ali opisuje celokupan period rada, od prvih koraka do danas. Postoji i grupa OKI "Feniks" na FB, ali taj izvor je manje formalan i manje značajan, mada ima svojih vrlina kao više operativan i fleksibilan, pa ne odustajemo ni od njega.

 

 

Zato, izvolite, ne oklevajte i prelistavajte ove stranice!

Pregled rezultata je ovde, te analizu postojanja, napretka i uspeha možete napraviti i sami, po svom ukusu.

I tako to, i toliko o tome, i u to ime:

Živeli, drugari!

 


 

Drugari iz Brčkog su nas probudili iz sieste i prekinuli naše letnje hedonističke planove pozivom na "Savski cvet 2013". To je poziv koji, prosto, nismo ni mogli niti želeli da odbijemo. Upravo to je bio početak tog "varljivog leta...".

Odmah zatim su se naši trener i kapiten (Baja & Gile) priključili pripremama Reprezentacije Srbije u Banja Luci i Čelincu za nastupajuće Evropsko prvenstvo u Elblagu, Poljska. Tokom naredne faze priprema, OKI Feniks je imao zadovoljstvo i čast da pomogne i da aktivno učestvuje. Obezbedili smo termine za trenine koji su održani u sali škole M. Crnjanski i u sali SD "Partizan", pomalo i sparingovali. Treninzi su bili vrlo naporni, odlično i precizno osmišljeni i organizovani, ali to nije smetalo da atmosfera koju smo doživeli družeći se sa tim momcima bude odlična. Posebno se zahvaljujemo Opštini Kikinda koja je pomogla da se smanje troškovi reprezentacije. O svemu smo obavestili i lokalne medije, a ovde je i jedan od tih članaka.

 

 

Vikend koji se lomio između septembra i oktobra smo proveli na turniru u Mađarskoj zajedno sa ovim sjajnim momcima. Kompletan izveštaj sa turnira u Nyíregyházi ćete naći ovde.

 

 

 


 

Nakon povratka u Kikindu nije bilo vremena za odmor, nego se odmah nastavilo naredna tri dana u sali "Partizan" sa dva treninga dnevno. To se odnosilo na reprezentativce, a Feniksi su se tu našli kao "pomoć prijatelja".

Završni deo se priprema reprezentacije je odrađen na mestu gde su pripreme i počele, a odatle se krenulo na još duži put do nadomak Baltičkog mora.

Što se Feniksa tiče, mi nemamo ustaljeni termin u Partizanu, pa smo morali da sačekamo nekoliko dana da se okončaju radovi u fiskulturnoj sali osnovne škole "Vuk Karadžić". Najzad, vredelo je malo čekati. Tavanica i krov su sanirani, pa je i zaštitna mreža ispod tavanice uklonjena, odbojkaški stubovi ukrućeni, a sala je okrečena i ofarbana i sad je kao nova.

Već naredne subote, 14. septembra 2013, članovi Feniksa su bili u Bačkoj Palanci, gde je održano "Prvenstvo Vojvodine u sedećoj odbojci za osobe sa invaliditetom". O tome nešto više nađite ovde.

 


 

Kikinđani su novim uspehom dali skroman doprinos poboljšanju motivacije reprezentativaca, koji su baš nakon ovog vikenda startovali dugo očekivano EP. Bez obzira na to, nesumnjivo je da su vođe tima poklonile veliku pažnju psihičkoj pripremi igrača za ovo takmičenje.

Šapnuću vam nešto, samo za vaše uši: pokušao sam iskamčim nekoliko pisanih rečenica o utiscima iz Poljske, sa lica mesta, od ljudi koji su bili članovi ekspedicije. Naravno, Dragiša (Gile) bi bio pravi izbor, ali to nije uspelo. Tako sam prinuđen da vas o svemu izvestim "iz studija", odnosno iz pozicije gluvog posmatrača web-kamere. Da pojasnim pridev iz prethodne rečenice: gledati direktan prenos bez tona, sa signala web kamere fiksno postavljene na Teren 1 sale u Elblagu se dosta razlikuje od gledanja sa zvukom, dodatnim kamerama koje se kreću i zumiraju i sa komentarom na TV-u. O razlici doživljaja sa lica mesta ne vredi ni govoriti. Za pisanje ovog priloga su bile još dostupne informacije o rezultatima, bilteni i komentari sa web sajta prvenstva i neki detalji usmenog predanja.

Prvog dana su se u našoj tročlanoj grupi sastali BiH i Hrvatska. Rezultat je bio očekivan.

Drugog dana je usledila naša prva utakmica na prvenstvu protiv Hrvatske. Bilo je više nego jasno da je za značajniji krajnji plasman reprezentacije Srbije ova utakmica je morala da se dobije. Znači, bukvalno imperativ pobede koja vodi u četvrtfinale i borbu unutar prvih osam timova. Sve dalje se može podvesti pod š.b.b.-k.b.b. ()! Protiv bosanaca ni mi ni Hrvati ne možemo tražiti ni "teoretsku" šansu, bar ne u ovoj eri njihove suverene vladavine terenima Evrope i sveta.

Timovi se znaju dobro, nema tu ništa veliko da se krije. Malo je reći da je to bilo "više od igre", što kažu reporteri kad najavljuju svaku fudbalsku i košarkašku utakmicu ove dve reprezentacije u prethodnih nekoliko godina. Dakle, to je bila utakmica u koju se slile sve emocije igrača, sve želje i nade, svi motivi i strahovi, svi nemirni snovi. To je bio pritisak koji je sa obe strane rastao svakodnevno počevši od rezultata žrebanja grupa pa sve do kraja utakmice.

A na kraju utakmice je na semaforu pisalo:

Croatia : Serbia 3:1 (25:21, 26:24, 23:25, 25:21)

Sledeće fotografije su preuzete sa sajta paravolley.pl.

 



 

Epilog je bio opisan u drugom zvaničnom biltenu. U slobodnom prevodu: "Kapa dole za najuzbudljiviji meč drugog dana takmičenja i iznenađujući ishod...". Ovaj komentar, rezutati po setovima i direktni utisci momaka kažu da su se borili svim srcem, snažno i sa žarkom željom za pobedu. Bilo je prilika da se preokrene rezultat, klackao se tamo-vamo, ali je na žalost tas prevagnuo na stranu Hrvatske i to za vrlo, vrlo malo.

Dan treći. Protiv BiH je ishod po setovima očekivan, ali u poenima po setovima baš i nije. Razočaranje od juče ili nadahnuti Bosanci? Kako god, razbili su nas.

Dani 4-6 -- U nastavku prvenstva su se momci prikupili i odigrali u velikom stilu. Srbija je nakon utakmica u grupi nizala samo pobede. Prva je bila nad timom Mađarske (3:0), pa Azerbejdžana (3:0) i Letonije (3:1), a na kraju nad timom Litvanije (3:0). Sve rezultate i konačni plasman možete videti u Biltenu br. 8. Srbija je tako zauzela 9. mesto, vrativši se kući sa 2 poraza i 4 pobede, Hrvatska je sa 4 poraza i 3 pobede zauzela 7. mesto, a BiH neprikosnovena - bez izgubljenog seta.

Izvesno je da su Poljaci odlično organizovali ovaj događaj, da je bio vrlo dobro posećen, a mi smo posećivali svoje ekrane i komentarisali događaje.

 


 

Evo i nekoliko "fotki" web-kamerom.

Srbija - Letonija 3:1

 

 

Žene, utakmica za bronzu: Slovenija - Holandija 3:2

 

 

Finale (m): BiH - Rusija 3:0

 


 

Gomilu fotografija možete naći na sajtu prvenstva, a sliku sale posle svega ćete naći samo ovde:

 


 

A sad jedna tobožnja vest za koju (ove godine) "niti smo orali, niti smo kopali":

OKI Feniks je i naredne dve godine aktuelni šampion "Paragames Breda"! Eto, šta znači ozbiljan minuli rad! :)

Pogledajte ovde: vidite li negde sedeću odbojku? Tačno, razlog je upravo taj što je nema.

 


 

Ovo leto sam nazvao "varljivo", iz još jednog razloga. Iz iste države je stigla jedna istinski vrlo tužna vest, a glasi da je na-neko-bolje-mesto otišao pionir i ikona holandske i evropske sedeće odbojke, vredni radnik, entuzijasta i naš prijatelj: gospodin Jose Banfi. Pogledajte ovu vest na sajtovima ParaGamesBreda, Paraolimpijskog komiteta i ECVD.

Imali smo čast da se družimo sa velikanom, a prepoznaćete ga i na našim fotkama od pre par godina.

Neka mu je večna slava i hvala.

 


 

Prvenstvo Mađarske (skr. Bajnokság) 2013

Za ovo što sledi smo se baš dobro pomučili i svašta se tu dešavalo. Kada smo polovinom maja u Kikindi uspeli da savladamo tim Mozdulj iz Vaca sa 3:2 u setovima, nismo ni sanjali da smo tako na najboljem putu da odbranimo vicešampionsku titulu u Bajnokságu. Krajem juna su se tek nazirala neke promene i poboljšanja u Mađarskom savezu sedeće odbojke, a mi smo tada u Budimpešti završili posao kako valja.

Dakle, priključili su sedeću odbojku Savezu redovne odbojke i naišli na razumevanje i kod sponzora takmičenja. Tako će pun naziv prvenstva od sada biti "Tesco Ülőröplabda Magyar Bajnokság". Usledila je nužna sinhronizacija svih odbojkaških prvenstava na sistem jesen-proleće, tako da je do sada odigrani prvi deo 2013. praktično završen zatečenim rezultatom.

OKI "Feniks" je na drugom mestu, odnosno odbranio je vicešampionsku titulu iz 2012. godine, ali je ovog puta Mozdulj (Vác) iza nas, a na prvom mestu je tim Piremon (Nyíregyháza).

 


 

PLAN aktivnosti OKI "Feniks" ove jeseni možete videti na priloženim kalendarima.

Takođe, pogledajte raspored prvenstva Mađarske (Bajnokság) za 2013. godinu.

 

Iskustva kažu da realizacija nikad ne ispadne usklađena sa planom i da jednom objavljen plan postaje oružje za upotrebu protiv njegovog tvorca. Najdraži komentar na istu temu mi je: "Muku mučim da sve isplaniram, nacrtam, ovo ovde, ono tamo, taman sve završim, onda dođe đavo i uneredi se na sred plana".

Kako god bilo, u ovom trenutku znamo samo ovo, a hipoteze i podvarijante ostavljam sa strane. Naime, u toku pisanja ovog izveštaja stigla je vest da će se igrati i klupsko Prvenstvo Vojvodine, koje počinje prvim krugom u Subotici 19. oktobra. Navikli smo da se snalazimo u takvim situacijama, pa nećemo drugačije ni u narednom periodu.

 


 

     

 

Završna reč autora: istina je da na svojoj sportskoj opremi nosim broj 13, ali se ovde svojski trudim da ne budem varljiv. Hvala na poverenju!

 


 

Dragi naši, to bi bio "kratki" presek kroz "letnju pauzu" sa blagim zahvatom u poznati deo jesenjeg plana.

Za dalje: već vas očekuje vest o započetom Bajnokságu 2013/14.

 


 

Post scriptum: Ovaj tekst objavljujemo početkom Novembra, što je dosta zgodno da svima vama poželimo prijatan praznik primirja i pošaljemo vam cvet koji je njegov simbol. Cvet koji zovu (OKI) Feniks! Ako ste još ovladali čitanjem između redova (na primer ovde), znaćete koliko sve ovo IMA veze.

(Vaš vebmaster dodaje: ništa nije slučajno; sve je to sinhronicitet.)