OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

Kup Mađarske u sedećoj odbojci za 2015. godinu
Sportski centar Vašaš, Budimpešta, Mađarska
nedelja, 15. februar 2015.

Prvi februarski vikend je već ustaljeno rezervisan za kvalifikacije (Tatabanja), a drugi za finale Kupa (Budimpešta). Put Feniksa do finala i drugog vikenda je vodio preko prošlogodišnjeg osvajača Kupa, a tamo nas je čekao najtrofejniji mađarski klub.

 

 

 

Kvalifikacije, Tatabanja, 07. februar 2015.

U subotu, 07. februara smo odigrali kvalifikacione utakmice u školi Šarberki, u Tatabanji. Mesto jesenjeg prvaka nam je obezbedilo najbolju startnu poziciju za sistem ukrštanja prema pozicijama sa tabele, 1.-8., 2.-7., 3.-6. i 4.-5. Kao što ste navikli, uvek se pojavi neko "ali" ili "međutim": za Kup se naknadno prijavio Segedinski Čakazert, koji ove godine ne učestvuje u Bajnokšagu. Ovaj predlog smo vrlo rado prihvatili, a zatim je to i jednoglasno prihvaćeno na januarskom sastanku u Savezu. Tako je usledilo usvajanje novog sistema sa 9 timova i izvlačeni su pripadnici tri grupe. U polufinale bi ušli prvoplasirani i najbolji drugoplasirani tim.

 


 

Novi zaokret i vraćanje u prvobitni sistem je usledilo dan uoči takmičenja, kada je Nađkanjižu zavejao sneg, te je Hamburger bio prinuđen da odustane. Szegedin je po novom dogovoru preuzeo 8. poziciju i tako postao naš protivnik u četvrtfinalu. U toj utakmici nije bilo puno borbe i naša maksimalna pobeda je bila jedini mogući ishod. Uložili smo samo nešto više napora nego da je protivnik bila mađarska ženska Reprezentacija, ali dileme o pobedniku nije bilo.

OKI Feniks - Csakazért SE   3:0 (14, 13, 9)

 



 

Sledio je mnogo teži deo zadatka protiv Sprinta iz Sombathelja. Sigurnom i odlično organizovanom igrom je premoštena i ova prepreka. Iako su i Feniks i Sprint bili u najjačim sastavima, protivnik je poražen u tri seta, samo naizgled rezultatski lako.

OKI Feniks - Sprint SC      3:0 (17, 13, 14)

 





 

Za ovu priliku je dovoljno da prenesem utisak našeg trenera:

"Ova polufinalna utakmica je bila nešto što svaki trener poželi u karijeri. Uživate kad vidite da su momci u punom treningu, da poštuju sve vaše zamisli, da istovremeno igraju i hrabro, i nadahnuto, i pametno, a da je sa druge strane mreže prošlogodišnji pobednik Kupa. Činjenica da im nismo im dali više od 17 poena po setu potvrđuje ovo što vam govorim. Plasman u finale je već veliki uspeh za nas, mada podsećam da smo pre tri godine već igrali u finalu. Ponovo smo se izborili za takvu priliku i siguran da imamo kvalitet za sam vrh, samo ako uspemo da ponovimo ovakvu igru u finalu protiv Piremona. Piremon (Niređhaza) je sigurno najbolja mađarska ekipa, sada čak pojačana sa par igrača, a mi smo prvi put uspeli da ih pobedimo u prethodnom meču Prvenstva."

Suđenje je bilo na vrhunskom nivou, što su obezbedili g-din Jožef Benko i g-din Bela Hobor, prve sudije sedeće i redovne odbojke naših komšija sa severa.

 


 

Drugo polufinale:

Piremon SE - Mozdulj SC     3:0 (18, 22, 16)

 

 

Sve rezultate kvalifikacija ćete naći ovde. Najveće iznenađenje je pobeda ženskog nacionalnog tima Mađarske nad gradskim komšijama iz HOSC-a. Tesno, 3:2, ali to je prva pobeda devojaka nad bilo kojim timom iz prvenstva. Čestitamo!

Na kraju je odigrana i utakmica za 3. mesto između prošlogodišnjih finalista:

Mozdulj SE - Sprint SC      3:2 (-18, 15, -21, 25, 8)

Naš ulazak u finale je bio mnogo više medijski ispraćen, ali ću se zadržati na lokalnim novinama:

 

  

 

Feniks u Tatabanji

 

 

Finale, Budimpešta, 15. februar 2015.

Nedelja, 15. februar, sportski centar Vašaš, Faj ulica, br. 58, Budimpešta. Veliko finale, bez prošlogodišnjih finalista. Kompleks terena i hala za mnoštvo sportova objedinjeno pod imenom velikog sportskog društva Vasas SC. Igrali smo u većim salama, ali do sada nismo bili akteri spektakla ovog nivoa. Igrali smo već i jedno finale Kupa Mađarske i pregazili iste rivale na putu do završnice, ali ovog puta je to neka sasvim druga priča: radnici obezbeđenja na svim prilazima i ulazima, Taraflex pod, precizno osvetljenje, linijske sudije, delegat, tehnički tajm-auti, prisutnost krema mađarske odbojke, kamere, fotografi, zavidan broj gledalaca za ovaj sport, navijački rekviziti, buka i još puno detalja na koje se nismo navikli.

 



 

U ovim stvarima tražim razlog za nervozan i napet početak utakmice. Istina je da ni protivnik nije bio opušten, ali je kroz odlične taktičke servise došao do ozbiljne prednosti i polako uplovio u smireniju igru. Mi smo na mahove uspevali da pariramo, da se rezultatski približimo, da odigramo poneki atraktivan poen ili odbranu, ali dogod se dobri potezi ne povežu u seriju, prava igra ostaje sa druge strane mreže. Koliko god da smo pokušavali da se priberemo i da dođemo do igre - jednostavno nije nam išlo. Iako se nismo ni jednog momenta predali, utisak mi je da smo utakmicu izgubili pre nego što smo izašli na teren, a protivnik je znalački koristio naše greške.

Piremon SE - OKI Feniks     3:0 (15, 20, 17)

 


 

U video galeriji postoji i snimak finalne utakmice Kupa.

Nakon finala je dodeljen pehar pobedniku Kupa, medalje za prve tri ekipe i za MVP Kupa koji je zaslužio kapiten Piremona, Vitez Gabor. Iskrene čestitke!

Kup Mađarske 2015.

1. Piremon SE (Nyíregyháza)
2. OKI Feniks (Kikinda)
3. Mozdulj SE (Vác)
4. Sprint  (Sombathelj)
5. Csakazért SE (Szeged)
6. Mađarska ž. reprezentacija (Törekvés SE)
7. Humanitás SE (Tatabánya)
8. Halassy Olivér SC (Budapest)

Da li smo mogli da pružimo bolju partiju? Da, bez ikakve sumnje.

Da li se moglo i do pobede? Možda. Mislim da ... to nikad nećemo saznati.

Da li smo na kraju zadovoljni srebrom? Naravno, ali ne potpuno - čekamo priliku za revanš.

Na FB stranici ćete naći niz odličnih fotki sa ovog događaja, a mi vam prenosimo samo jedan deo. Autor ovih fotografija je Muzslay Péter.

 







 

Mediji

Vest su preneli zaista brojni papirni i elektronski mediji. Lokalni papirni mediji su uvek prisutni:

 

  

 

Odmah zatim su i lokalni elektronski mediji: TV Rubin, VK TV, Radio Kikinda i VK radio.

Značaj ovog događaja je doprineo da vest objave:

Odbojkaški Savez Srbije,
Blic sport,
Udruženje odbojkaških sudija Srbije,
Odbojkaški Savez Niša,
portali Civilon i Aladin,
a čak i nacionalne TV stanice RTS1 i RTV.

Naravno, najviše o svemu ćete naći na oficijelnom sajtu Mađarske odbojke hunvolley.hu, ali i na drugim websajtovima: gepnarancs.hu, hirleso.hu, kelet.hu, haon.hu, szon.hu, nyiregyhaza.hu, piremon.blog.hu, hirleso.hu.